вівторок, 10 листопада 2015 р.

10 заповідей виховання для батьків

Картинки по запросу анімації про школуКартинки по запросу анімації про школу

10 заповідей виховання для батьків

НадрукуватиНадіслати електронною поштою
10zapovidey_vyhovannya.jpg
Відомий польський педагог, письменник, лікар, суспільний діяч Януш Корчак (1878-1942) допомагав формувати в дитячому колективі і у окремих вихованців навички самопізнання, самоконтролю, самоврядування. У роки окупації Польщі фашисткою Німеччиною Корчак героїчно боровся за життя дітей у варшавському гетто і загинув в газових камерах Треблинки разом з 200 своїми вихованцями. Після себе він залишив багато учінь, серед яких, - 10 заповідей для батьків.
 
1 Не чекай, що твоя дитина буде такою, як ти або такою, як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою. 

2 Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї зробив. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі? Вона дасть життя іншій, та - третій, і це незворотний закон подяки. 

3 Не зганяй на дитині свої образи, щоб у старості не їсти гіркий хліб. Бо що посієш, те й зійде. 

4 Не стався до проблем дитини зверхньо. Життя дається кожному під силу і, будь упевнена, для неї воно важке не менше, аніж для дете, а може і більше, оскільки у неї немає досвіду. 

5 Не принижуй! 

6 Не забувай, що дуже важливо спостерігати за дитиною. Звертай більше уваги на дитину, спостерігай за нею.

7 Не звинувачуй себе, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини. Звинувачуй, якщо можеш - але не робиш. Пам'ятай, для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все що можеш. 

8 Дитина - це не тиран, який заволодіває усім твоїм життям, не тільки плід плоті і крові. Це та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання і розвиток в неї творчого вогню. Це любов матері і батька, у яких буде рости не "наша", "своя" дитина, але душа, дана на зберігання. 

9 Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб робили твоїй. 

10. Люби свою дитину будь-якою - неталановитою, невдахою, дорослою. Спілкуючись з нею - радій, бо дитина - це свято, яке поки що з тобою. 

Януш Корчак  

Немає коментарів:

Дописати коментар