понеділок, 14 грудня 2015 р.

Новорічні традиції в Україні

Дед мороз и снеговик

Деякі факти про Новий Рік

Новорічні традиції в Україні

Святкування Нового року з ялинкою прийшло до нас з Росії при Петрі I. У 1699 році він випустив указ, який ввів зовсім нове літочислення — від Різдва Христового, а Новий рік наказав відзначати по-європейськи — 1 січня. Даним указом всьому народу Москви було наказано святкувати зустріч Нового року: палити в новорічну ніч багаття, пускати салюти, вітати друзів, знайомих і близьких, прикрашати будинки хвойними деревами.
В окремих сім’ях є традиція пекти святкові новорічні пиріжки з сюрпризом — в один з яких кладеться монетка, інший печуть солоним, а третій повинен бути солодким. За святковим столом, під бій курантів потрібно вибрати для себе пиріжок, а їх на тарілці достатньо багато. І той, кому попався з монеткою, у наступному році стане багатим, господаря солоного пиріжка чекають нелегкі випробування, а власника солодкого — щаслива, солодке життя.
Деякі сім’ї розмальовують домашні меблі: на склі або дзеркалі шафи малюють гуашшю символ нового року, Діда Мороза з його онукою Снігуронькою і якусь картинку в зимовому стилі.
Існує повір’я, що Новий рік потрібно зустрічати у зовсім новому білизна, тоді хвороба не приступить. І перед святом всім членам сім’ї набувають трусики, маячки, шкарпетки і колготки, втім, все те, що лежить ближче до тіла. Це відмінний привід купити щось особливе, те, що не можна дозволити собі будь-коли.
Ось і закінчується старий 2009 рік і ми готуємося зустріти новий, 2010 рік! Все менше і менше часу залишається, щоб встигнути завершити важливі справи, підвести підсумок подій свого життя. Чим ближче ці дні, тим більше почуття відчуття свята, якого чекали цілий рік.

Відпочинок на Новий Рік. Звідки з’явилася ялинка

У християнській традиції ялина на Різдво і на Новий рік символізує дерево, багате плодами в раю. Але ще кельти вірили, що це дерево має таємничої і незбагненною магічною силою, так як воно не скидає листя і завжди зелене. Тому вважалося, що потужний дух, здатний вплинути на долю людей, мешкає у найбільшій і старої ялини. Природно, страшну силу намагалися догодити, домогтися її милості. Для цього приносилися жертви: спочатку людьми, потім гуманніше — тваринами. Причому ялина змащували кров’ю вбитих, а на гілках розвішували нутрощі жертв. Чим не ялинкові іграшки? Пізніше, правда, убитих тварин змінили на хліб і фрукти.
Друїди вірили в Сатурна — бога зими і смерті. У свято, присвячене Сатурну, головний верховний жрець переодягався у костюм бога, і йому приносилася в жертву незаймана. Вважається, що від цього язичницького обряду в подальшому відбулася наша новорічна Снігуронька.
Існував і такий католицький звичай, як запалювати і прославляти різдвяне поліно, що сходить до фетишизму. З поліном розмовляли, як із живою істотою, вихваляли його. Для того щоб християнізувати цей стародавній звичай, на різдвяному поліні згодом вирізали хрест.

Дід Мороз та відпочинок на Новий Рік

Довгоочікуваний дідок з мішком подарунків, добрий Дідусь Мороз, теж має дуже давнє походження. У племені індіанців Навахо побутують легенди про Великий старець Півночі. Правда, він був уособленням диявола, що збирає в мішок борги і жертвоприношення з тих, хто протягом року йому заборгував.
На Русі ж у східних слов’ян Дід Мороз представлявся сильним, мудрим і благородним богатирем, працьовитим ковалем, що сковує «залізом» воду, перетворюючи її в лід. Але такий образ склався не відразу. Добрий Дід Мороз — це своєрідний сплав негативних духів. Прообразом послужило слов’янське божество бур і негод — Позвизд. Злий, безжалісний дух, що викликав вітер, град, сніг — природні явища, що приносять очевидні незручності людям. Також зовні схожий на нашого Діда старий зимник — середнього зросту, з довгими білими волоссям і бородою, в теплому білому одязі, правда, в руках замість звичного палиці — булава.
Грозний, сердитий, лютий зимник сильно морозив повітря, різко знижуючи температуру, змушував подорожніх мерзнути і щулитися від холоду. І нарешті останній прообраз Мороза — найсильніший, потужний і невблаганний лиходій Карачун (Корочун).
Він жив під землею і наказував усіма морозами. Холодна земля була безплідною, неживої, не могла вдосталь нагодувати людей, приносила голод і, отже, скорочувала життя.
Всі вище перелічені явища (від ялинки до Діда Мороза) є атрибутами, мабуть, самого популярного в Україні і широко відзначається у світі свята — Нового року.

Немає коментарів:

Дописати коментар